Info

Hvorfor bruge Kollaborative robotter?

Det er ikke altid let at gennemskue hvilken type af robotter, der er mest velegnet i produktionen. Både konventionelle industrirobotter og kollaborative robotter har mange styrker.

Typer af cobots

Ikke alle cobots er skabt med samme udgangspunkt. I den ene ende af spektret er cobots, der minder meget om konventionelle industrirobotter ift. belastning og præcision. I den anden ende er mere ”bløde” cobots, som har en lavere belastningskapacitet og præcision, men som er exceptionelt fleksible. For alle cobots gælder dog, at sikkerheden er fokuspunktet, da mennesket skal kunne arbejde side om side med robotten – enten i integreret samarbejde eller tilstødende samarbejde.

Fleksibilitet, kvalitet og præcision

I modsætning til traditionelle industrirobotter er cobots begrænset i både kraft og hastighed. Til gengæld er de utroligt agile og særdeles brugervenlige. Robotterne kan – modsat almindelige industrielle robotter – flyttes rundt i produktionen, og omstilles til adskillige produktionsopgaver med ekstrem fleksibilitet, kvalitet og præcision.

Rivende vækst og høj ROI

Cobots er i rivende udvikling. Efterspørgslen vækster med 50-70 % årligt, og mange nye modeller bliver løbende introduceret. For cobots er payback perioden ofte under et år. Til sammenligning er den for konventionelle industrirobotter gennemsnitligt 2-5 år.

Cobotten kan installeres øjeblikkeligt, og der er næsten ingen omkostninger forbundet med omprogrammering af robotten.

Den er idéel for både masseproduktion og high-mix/low-volume produktioner, og kan med fordel anvendes i alle aspekter af automationsprocesser.

Eliminering af monotont arbejde

De anvendes ofte til monotone og gentagende opgaver, eller opgaver der er nedslidende for mennesket. Dermed er robotten med til at aflaste de menneskelige kollegaer og frigør dem for mange af de risici, som arbejdet kan indebære.

All-around et positivt aktiv for virksomheden

En undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut i samarbejde med Industriens Fond, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet viser, at virksomheder, der har anskaffet sig en cobot oplever, at medarbejderne både er blevet mere produktive og har fået en større arbejdsglæde.

Undersøgelsen viser også, at det er lettere at tiltrækkere mere kvalificeret arbejdskraft.

PRIMÆRE DESIGNFORSKELLE - COBOTS

Kraft- og momentsensorer tillader cobots at ”føle og sanse” verden omkring den. Sensorerne muliggør, at systemet kan udføre kraftsensitive opgaver, såsom indsættelse af sarte dele i samling, test af produktets stivhed under kvalitetskontrol, samt slibning og polering.

Når robotten trænes til nye opgaver, tillader disse sensorer, at robotten kan sanse håndstyringen og bevægelsesstien, der foretages under træning. Under drift vil robotten straks stoppe, hvis den registrerer kraft eller moment, der er over den tilladte grænse.
Kraft- og momentsensorer bruges også til kraftfølsomme opgaver hos industrirobotter, men de integrerede kraft- og momentsensorer i hver af robottens akser er unikke for cobots.

Vision-sensorer tillader cobots til at ”se” verdenen omkring den. Kameraer og vision-sensorer guider cobotten til at udføre opgaver, såsom inspektion, objekt identifikation, justering og sporing. Hos cobots er sensorerne ofte integreret i robotarmen, da det giver bedre mobilitet, så den lettere kan flyttes rundt i produktionen. Der findes både 2D/2.5D og 3D vision-sensorer. Sidstnævnte er en forholdsvis ny og populær vision-sensor, der muliggør mere sofistikerede robotopgaver som f.eks. bin picking som I kan læse mere om her.

Cobot kontrol er selve ”hjernen” i en cobot. Ved at overvåge og kontrollere alle sensorernes værdier, sørger den for at sikre robottens bevægelser, så den ikke udgør en sikkerhedsfare for mennesker.

Andre designforskelle inkluderer blandt andet, at cobots generelt er lettere, mere kompakte, agile og fleksible end konventionelle industrirobotter.

Læs mere om kollaborative robotter

Industriens Fond har lavet en dybdegående analyse af fordelene ved kollaborative robotter i enhver dansk virksomhed, der anvender eller beskæftiger sig med en eller anden form for robotteknologi. Klik ind på Industriens Fond og læs rapporten.

I kan også finde rapporten ved at trykke her.

 

“Der ses store muligheder i kollaborativ robotteknologi, der har en forventet global vækstrate på over 60% frem mod 2025.”

– Industriens Fond

Scroll to Top

Nyhedsbrev tilmelding

Skriv dit navn & e-mail og du kan blive tilmeldt vores nyhedsbrev omkring vores seneste nyheder, produkter og andre tips & tricks m.m.

Bestil videokald

Har du brug for en snak med os via. et videokald?
Udfyld formularen med dine oplysninger, så vender vi tilbage med link til et Teams videokald.

Har du et spørgsmål?

Er du interesseret i at høre mere om vores produkter, robotter, eller de løsninger jeg har været med til at installere?

Udfyld kontaktformularen eller giv mig et kald, så tager vi en uforpligtende samtale.

Med venlig hilsen
Torben Hansen
Salg- og Teknisk support

Har du et spørgsmål?

Er du interesseret i at høre mere om vores produkter, robotter, eller de løsninger jeg har været med til at installere?

Udfyld kontaktformularen eller giv mig et kald, så tager vi en uforpligtende samtale.

Med venlig hilsen,
Torben Hansen
Salg- og Teknisk support